فهرست عناوین در این مطلب:
- سامانه همتا (Hamta) چیست؟
- خدمات سامانه همتا در زمینه رجیستری گوشیهای هوشمند:
- استعلام رجیستری گوشی (استعلام اصالت تلفن همراه)
- فعالسازی تلفن همراه در سامانه همتا
- انتقال مالکیت گوشی در سامانه همتا
- رجیستری گوشی مسافری در سامانه همتا
- “افزودن دستگاه” برای گوشیهای روشن قبل از شروع طرح رجیستری
- تعریف “سیمکارت بهرهبردار” در سامانه همتا
همیاب ۲۴ سامانه استعلام رجیستری، اعلام سرقت و ردیابی کالاهای دیجیتال (موبایل، تبلت و لپتاپ)
سامانه همتا (Hamta) چیست؟
سامانه همتا، سامانهی ثبت و رجیستری تلفنهای همراه میباشد که از روشهای مختلفی نظیر سایت همتا، کد دستوری #7777*، پیامک و اپلیکیشن همتا در دسترس میباشد. برای دسترسی به تمام قابلیتهای این سامانه باید در سایت سامانه همتا به آدرس (hamta.ntsw.ir) ثبتنام کنید. برای مثال در صورتی که بخواهید برای انتقال مالکیت گوشی هوشمند خود به سیمکارت دیگری اقدام کنید، باید حتما در سایت همتا ثبت نام کرده باشید.
خدمات سامانه همتا در زمینه رجیستری گوشیهای هوشمند:
در زمان خرید گوشی هوشمند پیش از آنکه به سراغ فعالسازی گوشی در سامانه همتا بروید و به اصطلاح گوشی هوشمند خود را رجیستر کنید، در مرحله اول باید از طریق شناسهی ۱۵ رقمی IMEI که روی جعبهی گوشی درج شده است برای استعلام رجیستری گوشی در سامانه همتا اقدام کنید و از رجیستر بودن گوشی اطمینان حاصل کنید.
نکته: شما میتوانید از طریق سامانه همیاب 24 به طور همزمان رجیستر بودن و سرقتی نبودن دستگاه را استعلام بگیرید.
برای استعلام رجیستری گوشی و استعلام سرقتی گوشی کلیک کنید.
در مرحلهی دوم پس از حصول اطمینان از رجیستری گوشی نوبت به تطبیق IMEI گوشی با کدی است که روی بستهبندی درج شده است. برای اینکار باید بستهبندی گوشی هوشمند را باز کنید و پس از روشن کردن گوشی، کد #۰۶#* را وارد کنید. نتیجهی وارد کردن این کد در گوشی، نمایش کد IMEI روی صفحهی نمایش است که میتوان آن را با کد درج شده روی بستهبندی گوشی مطابقت داد.
نکتهای که باید به آن توجه داشت، اختصاص دو کد IMEI منحصربهفرد برای گوشیهای هوشمند دو سیمکارته است که باید هر دوی این کدها را برای استعلام گوشی چک کرد.
پیشنهاد میشود مطلب استعلام گوشی سرقتی، تبلت و لپ تاپ | استعلام رجیستری گوشی را بخوانید.
پس از استعلام رجیستری و سرقتی گوشی و چک کردن یکسان بودن کد IMEI ثبت شده روی جعبه با کدی که روی بستهبندی مشاهده میکنیم، نوبت به فعالسازی گوشی در سامانه همتا میرسد. برای فعالسازی گوشی هوشمند مورد نظر باید یک کد فعالسازی توسط فروشنده در اختیار خریدار قرار بگیرد. این کد فعالسازی ۶ رقمی و یکبار مصرف است.
برای آموزش فعالسازی گوشی مطلب نحوه فعالسازی گوشی در سامانه همتا | رجیستری گوشی را بخوانید.
در صورتی که فردی بخواهد تلفن همراه خود را به شخص دیگری بفروشد، بایستی با استفاده از فرآیند انتقال مالکیت گوشی، تلفن همراه را برای سیمکارت شخص خریدار، فعال نماید. دقت داشته باشید در صورتی که به هر دلیلی فرآیند انتقال مالکیت گوشی انجام نپذیرد، فرد خریدار میتواند از تلفن همراه استفاده کند ولی معامله بدون سند انجام داده است. برای آموزش انتقال مالکیت گوشی مطلب نحوه انتقال مالکیت گوشی در سامانه همتا | Hamta را بخوانید.
مسافرانی که از خارج از کشور گوشی تلفن همراه یا تجهیزات دارای سیمکارت خریداری و به همراه خود وارد کشور میکنند، باید شناسه بینالمللی ۱۵ رقمی یا همان کد IMEI دستگاه مورد نظر را در گمرک محل ورود خود ثبت کنند. مسافران در هنگام ثبت شناسه گوشی تلفن همراه خود باید عوارض گمرکی آن را پرداخت و رسید آن را نزد خود نگهداری کنند. مسافران پس از دریافت کد فعالسازی از وزارت صنعت، معدن و تجارت، باید آن را در سایت سامانه همتا به آدرس Hamta.ntsw.ir ثبت کنند.
برای آموزش کامل رجیستر کردن گوشیهای همراه مسافری در سامانه همتا کلیک کنید.
در صورتی که دستگاه شما پیش از شروع طرح رجیستری، روشن بوده، میتوانید به کمک فرآیند “افزودن دستگاه” در سامانه همتا آن را تحت مالکیت قطعی سیمکارت خود درآورید، بعد از انجام فرآیند افزودن دستگاه شما قدر خواهید بود فرآیندهای سامانه همتا، از قبیل انتقال مالکیت و … را برای آن دستگاه انجام دهید. برای آموزش فرآیند “افزودن گوشی” در سامانه همتا کلیک کنید.
در صورتی که دستگاه شما دارای دو اسلات (شکاف برای قرارگیری سیمکارت) می باشد و دستگاه قبل از شروع طرح رجیستری، روشن بوده است و تحت مالکیت یکی از سیمکارتهای شما قرار دارد اما برای سایر شناسههای آن (سایر سیمکارتهای روی دستگاه) پیام انتقال مالکیت گوشی با مهلت قطع دریافت میکنید، لازم است که با ورود به سامانه همتا برای آن شناسه، سیمکارت بهرهبردار تعریف نمائید. برای آموزش نحوه تعریف “سیمکارت بهرهبردار” در سامانه همتا کلیک کنید.
در پایان باید به این نکته اشاره کنیم که فروشندگان گوشی هوشمند نباید در قبال انجام فعالسازی، هزینهای از خریداران دریافت کنند. کاربران میتوانند در صورت بروز مشکل فنی شامل دریافت نکردن سرویس از شبکهی مخابراتی با وجود طی کردن تمام مراحل فعالسازی و دریافت پیامک تأیید، با مرکز تماس طرح همتا به شمارهی ۰۹۶۳۶۶ تماس حاصل کنند.
ضمنا در صورت بروز هر گونه مشکل یا شکایت در زمینهی استعلام، انتقال مالکیت گوشی، دریافت هزینهی فعالسازی، جعل در فاکتور و شمارهی سریال تجهیزات و مشکلات گمرکی، کاربران میتوانند با سامانهی ۱۲۴ که مرکز تماس سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان است، مرکز تماس طرح همتا به شمارهی ۰۹۶۳۶۶ یا سازمان تعزیرات به شمارهی ۱۳۵ تماس حاصل کنند.
جهت استعلام گوشی سرقتی، استعلام رجیستری گوشی، اعلام سرقت و ردیابی کالای دیجیتال (موبایل، تبلت، لپتاپ) میتوانید از طریق لینکهای زیر به سامانه همیاب ۲۴ مراجعه کنید و یا اپلیکیشن همیاب ۲۴ را دانلود نمایید:
دیدگاه ها و تجربیات خود، پیرامون این نوشته را با ما در میان بگذارید…